Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Λίγα λόγια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(αφορά την 3η ομάδα)

Σήμερα ένα από τα μεγάλα θέματα για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι και το θέμα του περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου, ιδιαίτερα τους τελευταίους 1-2 αιώνες, δημιούργησαν προβλήματα και καταστροφικές προοπτικές για την ανθρωπότητα.
Μια από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα για το φυσικό περιβάλλον, είναι οι αναγκαίες σήμερα μεγάλες ποσότητες ενέργειας, που απαιτούνται στη σύγχρονη κοινωνία, θέρμανση, ηλεκτρισμός, μεταφορές είναι αναγκαία σε κάθε νοικοκυριό, ενώ και η παραγωγή αγαθών βασίζεται σήμερα στην ενέργεια (βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, ορυκτός πλούτος). Αυτές οι ανάγκες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες ποσότητες με την κατανάλωση τους προκαλούν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Για να περιοριστεί η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος από την παραγωγή ενέργειας, γίνονται πολλές προτάσεις, μια από τις οποίες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν και αυτές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως σε μικρότερο βαθμό από την παραγωγή ενέργειας με καύσιμη πρώτη ύλη.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έναντι των καυσίμων είναι ότι δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αφού έχουν διαρκή ανανέωση. Αντίθετα τα καύσιμα, που σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε ενέργεια, έχουν περιορισμένα αποθέματα και εξαντλούνται. Π.χ. τα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα εξαντληθούν σε λιγότερο από 1 αιώνα. Στις ανανεώσιμες πηγές λοιπόν, υπάγονται (α) η ενέργεια του νερού  (β) η ηλιακή ενέργεια (γ) η αιολική ενέργεια (δ) η γεωθερμία και (ε) η βιομάζα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου