Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Τρόποι μείωσης της χρήσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(αφορά την 2η ομάδα)

Τρόποι εξοικονόμησης στις βιομηχανίες
Οι σημαντικότερες επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να υλοποιηθούν σε μία βιομηχανία είναι η αντικατάσταση ηλεκτροκινητήρων με σύγχρονους κινητήρες υψηλού βαθμού απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων πεπιεσμένου αέρα, η ρύθμιση, συντήρηση, αντικατάσταση λεβήτων, φούρνων, κλιβάνων, η θερμομόνωση αγωγών, δεξαμενών και άλλου εξοπλισμού, η ανάκτηση θερμότητας, η εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, η εγκατάσταση συστήματος συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού κ.α.
Τα σημαντικότερα από τα οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία είναι:
-Μείωση των εκπομπών των αέριων ρύπων και προσαρμογή των βιομηχανιών στις υπό εφαρμογή σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.
-Συμβολή στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων της χώρας, που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε διεθνές επίπεδο.


Τρόποι εξοικονόμησης στο σπίτι
Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι, μπορεί να επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως στη θέρμανση με την ελεγχόμενη χρήση του μηχανισμού θέρμανσης και την εύρεση εναλλακτικών λύσεων για την καταπολέμηση του κρύου. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη της μείωσης της χρήσης του μηχανισμού θέρμανσης συνεπώς και τη μείωση καύσης πετρελαίου θέρμανσης, να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις του σπιτιού σχετικά με τις θερμομονώσεις και τα κουφώματα του, αλλά και η συνεχή συντήρηση του συστήματος θέρμανσης(καυστήρα).
Επίσης, εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μπορεί να επιτευχθεί με την ελεγχόμενη χρήση των οικιακών συσκευών και την αποσύνδεση από την πρίζα όσων συσκευών δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και μέσω της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι πως η εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως στους οικιακούς χώρους θα μειώσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την κατανάλωση ενέργειας, συνεπώς και την απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η μείωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει αυτομάτως και στη μείωση καύσης ορυκτών καυσίμων που απαιτούνται κατά την παραγωγή ενέργειας , αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση δημιουργίας ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα και την εμφάνιση πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και φαινομένων.

Τρόποι εξοικονόμησης στις μεταφορές
Η κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 60 % της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαιοειδών απορροφάται στις μεταφορές. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο μεταφοράς είναι το αυτοκίνητο και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά το αεροπλάνο, μετά το τρένο και το λεωφορείο



Η εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής, με καθαρή ατμόσφαιρα και μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στα μεταφορικά μέσα, με ορθολογική οργάνωση των συγκοινωνιών και μείωση των μετακινήσεων. 
- Στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων, οι βελτιώσεις στην απόδοση του κινητήρα, ακόμη η χρήση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πόλεις που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι αθόρυβα, είναι μέτρα που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές.
- Στις συλλογικές μετακινήσεις, η προώθησή τους με την ενίσχυση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, την αύξηση της ελκυστικότητάς τους, τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς (τραμ, τρόλεϊ, μετρό), την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, και την ορθολογικότερη χρήση των μεταφορικών μέσων, ιδιαίτερα της μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω των σιδηροδρόμων αντί των οδικών μέσων, θα συμβάλλουν θετικά στην κατεύθυνση αυτή. Για παράδειγμα, το τρένο για το ίδιο μεταφορικό έργο καταναλώνει 3 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις οδικές μεταφορές.
- Στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στις κυκλοφοριακές συνθήκες, όπου η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με τη χωροθέτηση περιοχών όπου θα απαγορεύεται ή θα περιορίζεται η κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, θα ενθαρρύνεται η χρήση του ποδηλάτου. Πολλές πόλεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες τους και να πετύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αν αξιοποιούσαν παρόμοιες μεθόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου