Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα λόγω χρήσης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(αφορά την 1η ομάδα)

Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυτές που χρησιμοποιούνται κυρίως τα τελευταία χρόνια και που έχουν οδηγήσει σε ενεργειακές κρίσεις, αλλά και στη δημιουργία σειράς προβλημάτων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Επιπτώσεις από τη χρήση των γαιανθράκων
Οι επιπτώσεις της χρήσης γαιανθράκων εμφανίζονται: στην εξόρυξη κατά την επιφανειακή εξόρυξη αφενός δημιουργούνται τεράστιες τρύπες και αφετέρου συσσωρεύονται εκατομμύρια τόνοι χώματος με μορφή λόφων καταστρέφοντας το τοπίο και δημιουργώντας αισθητική άλλα και σωματιδιακή ρύπανση με τον τεράστιο αριθμό μικροσωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Όποια προσπάθεια αποκατάστασης των λατομείων δεν επαναφέρει το τοπίο στην αρχική του μορφή, ούτε δημιουργεί μια αποδεκτή μορφολογία του εδάφους για δεκάδες χρόνια. Σοβαρό πρόβλημα είναι η ανάγκη χρήσης μεγάλων ποσοτήτων νερού για τον καθαρισμό του γαιάνθρακα, που οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων. στην καύση κατά την καύση του γαιάνθρακα στα εργοστάσια παράγωγης ηλεκτρικής ενέργειας, στη βιομηχανία άλλα και σε άλλες εφαρμογές έχουμε τεράστια έκλυση ποσοτήτων αερίων αλλά και στερεών ρύπων (σκόνη). Σοβαρό πρόβλημα είναι και τα στερεά υπολείμματα-απόβλητα της καύσης που περιέχουν τοξικές ουσίες, χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη ραδιενέργειας αν το κοίτασμα περιέχει ραδιενεργά ιχνοστοιχεία. Το πλέον σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα από την καύση των γαιανθράκων είναι η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα επιβαρυντικό παράγοντα στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και η καύση των γαιανθράκων συνολικά ευθύνεται για περίπου το 25% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη γη. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία των τεχνολογιών αντιρύπανσης ( οπού και σε όποιο βαθμό αυτές χρησιμοποιούνται ) να συγκρατήσουν το διοξείδιο του άνθρακα μπορούμε να ισχυριστούμε πως η καύση των γαιανθράκων συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος. Μια επιπλέον επίπτωση της καύσης των γαιανθράκων είναι η συμβολή στο φαινόμενο της όξινης βροχής (πρόκειται για τα οξείδια του θείου και του αζώτου που εκλύονται κατά την καύση των γαιανθράκων τα οποία με τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας σχηματίζουν οξέα τα οποία επιστρέφουν με το νερό της βροχής στη γη σαν όξινη βροχή ) που ευθύνεται για την καταστροφή, δασών, λιμνών αλλά και μνημείων, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με οξείδια του αζώτου, του διοξειδίου του θείου αλλά και της ιπτάμενης τέφρας.




Η ρύπανση από τη χρήση του πετρελαίου
Το πετρέλαιο και τα παράγωγα του ρυπαίνουν με πολλούς τρόπους το περιβάλλον. Όπως και με τους γαιάνθρακες, όταν καίγονται τα παράγωγα του πετρελαίου για να μας δώσουν την αποθηκευμένη τους ενέργεια, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα διάφορες επικίνδυνες ουσίες (όπως αιθάλη, οξείδια του θείου και του αζώτου, μόλυβδος και κυρίως διοξείδιο του άνθρακα) και έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον ( όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η όξινη βροχή ) όσο και στην υγεία των ανθρώπων. Μεταξύ των δεινών που προκαλεί, η παραγωγή, η μεταφορά, και χρήση του πετρελαίου, είναι και η ρύπανση των θαλασσών και γενικά των ωκεανών. Η ρύπανση αυτή με εκατομμύρια τόνους πετρελαίου γίνεται είτε σκόπιμα είτε μετά από κάποιο δυστύχημα. Ένα μέρος του πετρελαίου στις θάλασσες προέρχεται από πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στη θάλασσα, ένα άλλο από το ανεξέλεγκτο πλύσιμο των δεξαμενών των πετρελαιοφόρων, από φυσικές διαρροές κατά την αποθήκευση από τα πλοία σε δεξαμενές στη στεριά, από τα διυλιστήρια, από το εξατμισμένο πετρέλαιο που επιστρέφει στο νερό, από τα αστικά και βιομηχανικά λύματα και τα ατυχήματα.


Οι αρνητικές συνέπειες της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας
Η πυρηνική ενέργεια μας δίνει πολύ περισσότερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας και δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος να μας τελειώσουν τα άτομα και οι πυρήνες. Επίσης με την πυρηνική ενέργεια δεν ρυπαίνεται καθόλου το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και του θείου, τέφρα, αιθάλη κ.ο.κ. όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιούνται γαιάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και με αυτή τη μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι με την πυρηνική σχάση, εκτός από ενέργεια απελευθερώνεται και μια πάρα πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου ακτινοβολία, που ονομάζεται ραδιενέργεια. Σήμερα ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική ενέργεια, είναι το πώς θα απαλλαγούν οριστικά από τα επικίνδυνα απόβλητα του εργοστασίου, που αν και είναι πολύ λίγα, περιέχουν την επικίνδυνη ραδιενέργεια. Φανταστείτε... Η σχάση μικρής ποσότητας πυρήνων ουρανίου είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση μιας μικρής χώρας για μερικούς μήνες. Η διαρροή όμως μικρής ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα από κάποιο ατύχημα θα ερήμωνε τη χώρα για πολλά χρόνια.


Η ρύπανση από τη χρήση του φυσικού αερίου
Το φυσικό αέριο αν και είναι ορυκτό καύσιμο, όπως οι γαιάνθρακες και το πετρέλαιο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «καθαρότερο» από αυτά, διότι όταν καίγεται δεν ρυπαίνει πολύ το περιβάλλον. Παράγει, για παράδειγμα, μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα για κάθε μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Ωστόσο το αέριο πρέπει να καθαρίζεται από τα διάφορα επικίνδυνα για την υγεία συστατικά που περιέχει πχ. το θείο, τον υδράργυρο κλπ, πριν παραδοθεί προς χρήση στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στη χημική βιομηχανία. Επιπλέον είναι πιο εύχρηστο, σχετικά φθηνότερο από το πετρέλαιο και μας δίνει περισσότερη ενέργεια από αυτό. Παρόλα αυτά αποτελεί και αυτό μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Lee μας βοήθησε πρόσφατα με ένα δάνειο που χρησιμοποιήσαμε για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας. Η διαδικασία ήταν καταπληκτική! Ήταν συχνά σε επαφή μαζί μας για να κάνει check in και να μας ενημερώνει για το τι συνέβαινε κατά την αποπληρωμή του δανείου μας. Ήταν φιλικός και προσιτός και πάντα ικανός να ξεκαθαρίσει τις ερωτήσεις που είχαμε. Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία με τον Ben !!
    Επικοινωνήστε με έναν υπάλληλο δανείου Ben Lee
    247officedept@gmail.comWhats-App: + 1-989-394-3740

    ΑπάντησηΔιαγραφή